Анонс
Художники
Виставки
Події
Відео
Преса
Наша Крамниця
Головна » Featured, Події

Проект учасник Венеційської бієнале 2022 – “Воскресіння” Петра Сметани в Київській картинній галереї. 3 лютого – 5 березня 2023.

Проект учасник Венеційської бієнале 2022 – “Воскресіння” Петра Сметани в Київській картинній галереї. 3 лютого – 5 березня 2023.

23 квітня – 27 листопада 2022 відбулася Biennale Arte di Venezia – мабуть головна мистецька подія світу.

Крім національного павільйону, Україна була представлена ще кількома виставковими проектами. Серед яких, зокрема, виставка “Воскресіння” львів’янина Петра Сметани на паралельній бієнале Personal Structures Reflection у Палаццо Мора курована Олесею Домарадзькою (галерея “Зелена канапа”). Співорганізаторка проекту – Івона Лобан («Під Зорею Пінзеля» та «Натхненні Пінзелем»).

Про бієнале Personal Structures у Венеції:

Європейський культурний центр в Італії (ECC Italy) , взяв в оренду кілька старовинних палаців в самому центрі Венеції. Там він проводить реновацію і реставрацію. А також з 2011 року, уже шостий раз поспіль там відбуваються почергово два бієнале – архітектури і мистецтва. 

Європейський культурний центр в Італії (ECC Italy) , виорендував кілька старовинних палаців у самому центрі Венеції. Там він проводить реновацію і реставрацію. А від 2011 року, вже шостий раз поспіль,

там відбуваються почергово два бієнале – архітектури і мистецтва. 2022 року в палаці  Мора розташувався національний павільйон Палестини, також там виставляли свої роботи близько 200 учасників різних жанрів – від дослідницьких та експериментальних до класичних. Серед них наш проєкт

«Воскресіння» Петра Сметани – перший і єдиний з України. В той самий час, завдяки старанням нашої львівської кураторки – в цій події була виключена присутність репрезентів рф. Вхід на виставку тривалістю сім місяців був вільний і за даними її організаторів у Венеції – ECC її відвідали близько 600 тисяч осіб за сім місяців. Сьогодні виставка «Воскресіння» повернулася в Україну і ми щасливі представити її вашій увазі в Національному музеї “Київська картинна галерея“.

Про що ця виставка розповідає художник Петро Сметана:

«Серія робіт для бієнале у Венеції була створена на початку 2022 року, ще до повномасштабного вторгнення росії в Україну. На відкритті проекту вони уже зчитувалися як пророчі образи. У цей час росіяни почали перетворювати українські міста на руїни, а людські життя в прах. Та образи закарбовані на полотнах не були фантазією. Адже Україна перебуває у війні з росією вже більше восьми років через порушення державних кордонів, анексію Криму. Від агресії цієї країни ми потерпаємо століттями.

Об‘єкти представлені на картинах – це конкретні споруди історичного значення, зокрема завод Краян на Одещині. Ми бачимо, що наслідки тривалої бездіяльності по відношенню до спадщини такі ж страшні як і різкий збройний напад.

Події після 24 лютого в певному сенсі змусили нас народились наново. Відкриття проекту відбувалось у час коли в Україні святкували Великдень. У цей тиждень ми символічно об‘єднуємось у стражданнях в очікуванні Воскресіння Христа.

В рамках проекту був створений фільм про виставку “Воскресіння” для ексклюзивного показу відео та фільмів Public screening обраних учасників виставки Personal Structures 2022 у Венеції.

Показ відбувся 26 листопада 2022.у   Palazzo Michiel  у Венеції.

Назва фільму: “Воскресіння з України”.

Місце зйомки: Старе трамвайне депо у Львові, що функціонує сьогодні як Мистецький простір Lem Station. Зйомки та монтаж: Роман Шишак. Продюсер:Олеся Домарадзька.

Фільм можна буде переглянути в рамках виставки.

А також, спеціально для цієї події вийшов друком каталог. Презентація якого відбудеться на відкритті виставки “Воскресіння” Петра Сметани в Київській Картинній Галереї 3 лютого о 16.00.

Виставка відкрита щодня, крім понеділків, з 11.00  до 17.00. Повна вартість вхідного квитка на виставку від 04.02. — 100 грн.

Подія на Фейсбук https://fb.me/e/3jLlQ0Qgp

Подяки: Спонсорській спілці проекту “Воскресіння”,зокрема Олені Вовк, Олександру Яновичу (галерея “Білий світ”), Нацiональному музею «Київська картинна галерея», а також компанії “Міст”, зокрема Марті Янків за допомогу з логістикою.