Анонс
Художники
Виставки
Події
Відео
Преса
Наша Крамниця
Головна » Featured, Виставки

Богдан Сорока. Графіка. 24 вересня – 20 жовтня 2019.

Богдан Сорока. Графіка. 24 вересня – 20 жовтня 2019.

В галереї «Зелена канапа» – знакова виставка. Художник Богдан Сорока – видатний громадянин України, як і видатний художник – графік, дисидент, що причетний до творення автентичного сучасного мистецтва України 20 століття.

Ще перші його лінорити, видані як ілюстації до творів Ігора Калинця у 1969 році в Лондоні були під опалою радянської влади і спричинили до заведення кримінальної справи проти художника та заборони Богдану Сороці брати участь у будь-яких виставках на десятки років вперед.

Працюючи в  Львівському художньому комбінаті живописцем-монументалістом, де зокрема, була з його участю була створена нещодавно скандально зруйнована мозаїка «Риби» на фасаді будинку магазину «Океан» Богдан Сорока продовжував створення графічних серій, що вигравали міжнародні конкурси графіки, та прославили його за кордоном. До сьогодні можна спостерігати унікальне явище – українська діаспора за океаном часто краще знайома з творчістю Богдана Сороки¸ аніж місцеві жителі.

Богдан Сорока – давно є художником Національного, «музейного» масштабу. Тому він був серед учасників виставки Львівської графіки в галереї «Зелена канапа» «Музей. Графіка 90-х» 2013 року. Планувалось здійснити його персональну виставку в галереї. Проте, пан Богдан раптово помер.

Сьогодні в галереї «Зелена канапа» буде представлено  роботи з кількох серій кольорових та чорно-білих ліноритів, багато з яких будуть виставлятися вперше.

Зокрема буде на виставці і та сама, вище згадана знакова серія ліногравюр –  ілюстрацій до збірки І. Калинця ” Відчинення вертепу” (1969 рік) і остання з серій  “Ангели і музика ” 2013 – 2014 рр.. А також: “Гетьмани” 2006-2008 рр.; “4 пори року” 2008-2011.

Не обійдеться і без хрестоматійних чорно-білих зображень архітектури Львова, зокрема зображення з афіші виставки  – «Середмістя Львова», ліногравюри 2006 року.

Facebook