Анонс
Художники
Виставки
Події
Відео
Преса
Наша Крамниця
Головна » Преса

«Без перекладача»

«Без перекладача»
У Львові представили абстрактний живопис Володимира Богуславського.
29 серпня, 2018

Експозицію відомого митця, яка має назву «Свобода», демонструють в арт-просторі «Зелена канапа» (вулиця Вірменська, 7). Свобода Володимира Богуславського представлена двома десятками абстрактних полотен, створених упродовж останніх п’яти років олійними, акриловими і темперними фарбами.

Художникові 64 роки. За місцем народження — киянин. Навчався в Інституті прикладного і декоративного мистецтва, викладачі з фаху, зокрема, — Данило Довбошинський та Володимир Риботицький. За місцем праці та проживання — львів’янин.

Виставляється з 1992 року. Мав персональні покази у Львові, Києві, Івано-Франківську, також у Німеччині та Польщі. Відомий передусім ідеально стилізованими сюжетними творами: вишуканими пейзажами, натюрмортами, в яких разом із виразними кольорами гармонійно поєднується делікатна деталізація і стилізація, виписана до найдрібніших штрихів.

«Творчий доробок Володимира Богуславського приваблює естетикою, гармонією, балансом, виваженістю кожної деталі, дуже сильною емоцією, — говорить Олеся ДОМАРАДЗЬКА, власниця «Зеленої канапи», мисткиня і мистецтвознавець. — Гарно працює з кольорами — вони у нього дуже промовисті, а синій вирізняється розмаїттям відтінків. Дивлячись на його картини, не тільки відчуваєш ту атмосферу, ту красу, а й запам’ятовуєш, і це означає, що художник закладає в кожну картину дуже сильну емоцію. Я, в принципі, розраховувала на те, що на виставці будуть натюрморти і пейзажі Богуславського, які дуже подобаються публіці. Але він пропонує абстракт. Художнику з таким досвідом і таким іменем я не могла відмовити. Бо справжній естет і майстер Богуславський робить все дуже гарно. Якщо хтось вважає, що малювати абстракт легко, то помиляється — для цього потрібно мати хороший ґрунт, в тому числі — класичного, канонічного живопису, і формотворчості, і рисунку. Тому я не сумнівалася, що абстракт Богуславського буде сильний, гарний, потужний та емоційний».

За словами самого митця, абстракція йому завжди подобалася, і він займався цим жанром паралельно з іншими. Але до цього часу з абстрактом не виставлявся, бо вважав, що не на часі. Крім того, не наважувався поєднувати в одній виставці різностильові роботи. «Фігуратив і абстракт в одному показі якось дивно виглядають: як класика і джаз. Так просто і не поєднаєш — альбо то, альбо то…» — каже Володимир БОГУСЛАВСЬКИЙ.

Майстер говорить, що сприймає абстрактний живопис як вияв внутрішньої свободи, звідки й назва показу. «Ця стилістика вимагає великих зусиль, бо це дуже серйозне мистецтво, — зазначає Володимир Богуславський. — І якщо вже розвивати цю тему, воно, на жаль, тривалий час було у нас відкинуте, бо не відповідало ідеологічним вимогам і розглядалося як декадентство, загнивання, вибрики буржуазного світу».

Щодо кольорів, то, за словами художника, він виражає ними свій настрій: «Я в цьому плані дуже суб’єктивний. Чистий колір — як чистий звук у музиці. Коли є чистий звук у музиці, то не треба перекладача…»+

Абстрактні полотна Богуславського не підписані, і це теж є проявом свободи. Прочитати і зрозуміти їх «без перекладача» встигнуть всі охочі — виставка у «Зеленій канапі» триває до 23 вересня.

А вже 3 жовтня художник нарешті наважиться поєднати фігуратив та абстракцію — у великому показі у Львівській галереї мистецтв.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів. Фото Йосипа МАРУХНЯКА
Рубрика:
Газета: