Анонс
Художники
Виставки
Події
Відео
Преса
Наша Крамниця
Головна » Преса

Успішні чоловіки приміряли на себе жіноче забрало.

Успішні чоловіки приміряли на себе жіноче забрало.

У “Зеленій канапі” – цікавий і провокативний фотопроект

 

Як би не захищала чоловіків автор фотопроекту “Чоловік про жінку” в галереї “Зелена канапа”  Інна Шинкаренко, а таки “сильна стать” значно закомплексованіша, боязкіша і стриманіша у власних проявах за жінку. Принаймні, у реакціях на пропозицію пригадати у собі жіночі риси мовою погляду, жестів та міміки.

Можливо, таке враження складається через те, що до проекту були запрошені люди мужні і професійно успішні – підприємці, банкіри, лікарі, журналісти, художники та актори, яким якісь криві трактування геть ні до чого. Але оскільки  кожен з учасників (а їх п’ятнадцять) фігурує на світлинах не лише як презентант протилежної до власної суті, а й у звичному образі, то така загроза насправді вкрай мінімальна.

Фотопроект “Чоловік про жінку” народився два роки тому із проекту “Жінка, Чоловік”, для якого Інна Шинкаренко фотографувала відомих та успішних жінок спершу в чоловічому, а тоді в жіночому образах. Ідея зробити аналогічний проект із чоловіками спочатку видалася неможливою до виконання, але авторці це вдалося. Попри те,  що майже половина бажаних героїв від участі в дійстві таки відмовилася.

“У загальноприйнятому варіанті бути чоловіком  означає пред’являтися сильним, стійким, надійним, здатним здобувати, охороняти, котейнувати афекти, – розмірковує на тему проекту психотерапевт, асоційований тренер Віктор Григоряк. – Показувати свою вразливість, чуттєвість, крихкість неприйнято. З дитинства хлопчиків вчать не плакати і не бути “слабкими”. Але за нашими “обладунками” всі ці переживання є. Як на мене, бути справжнім чоловіком – це дозволяти проживати весь спектр почуттів, включаючи такі “жіночі”, як слабкість, безсилля, ніжність, примхливість, грайливість, зніяковіння та розгубленість. В поєднанні чутливості та ясності, я вважаю, можливо, говорити про справжню мужність”.

Цікаво те, що герої проекту демонструють не лише певні образи, якби раптом у іншому житті їм випало народитися жінками, а також те, якими вони нас, жінок, бачать. Чи це фотограф та вуличний філософ Костя  Смолянінов, який перевтілився у цьому проекті в образ відомої ще з 60-х років минулого століття світлини американського фотографа Діани Арбус, чи художник Сергій Петлюк, який, попри те, що, бажаючи сховати бороду перетворився у жінку-мусульманку, мав на меті сказати все ж про активність жінок,  чи власник мережі кав’ярень “Світ кави” Маркіян Бедрій, витворений жіночий портрет якого гідний, урівноважений, спокійний.

“Мені шалено імпонує в жінках їхня здатність повної відданості почуттям та емоціям, що їх вони переживають, – поділився враженнями з 4studio ще один герой проекту, співак, директор Львівського палацу мистецтв Юрій Гнатковський, жіночий образ якого вийшов, напевно, найромантичнішим зі всіх представлених.—Я спостерігаю не лише за дружиною, а  й за донькою, як чисто, самовідано, по-дитячому вони спроможні дивуватися, захоплюватися, нервуватися, відкривати своїх емоції. Для мене, та для інших чоловіків це, як правило, складно. І це те, що, вочевидь, нас з вами відрізняє. Але й те, що чоловіків до жінок, зазвичай, справді вабить”.

Варте уваги, що цікавий і провокативний фотопроект “Чоловік про жінку” експонуватиметься у “Зеленій канапіУ «Зеленій канапі» – цікавий і провокативний фотопроект” тільки до 17 грудня. Як і те, що після Львова його побачать в інших містах України.