Анонс
Художники
Виставки
Події
Відео
Преса
Наша Крамниця
Головна » Преса

«Силуети Львова», або несподівана кераміка Василя Боднарчука

«Силуети Львова», або несподівана кераміка Василя Боднарчука

Фотографії Старого Львова

 

У вівторок, 10 жовтня 2017 року, в галереї сучасного мистецтва «Зелена канапа» (вул. Вірменська, 7) відкрилася виставка кераміки Василя Боднарчука «Силуети Львова».

 

Експозиція виставка кераміки Василя Боднарчука «Силуети Львова»
Експозиція виставка кераміки Василя Боднарчука «Силуети Львова»

 

Для більшості людей кераміка це ужиткові речі, або як жартують художники керамісти «горшки». Проте доцент кафедри художньої кераміки Львівської Національної Академії Мистецтв, Заслужений художник України Василь Боднарчук чудово знає, що це не так. Кераміка це універсальна мистецька техніка, що може поєднувати в собі принципи об’ємної пластики (скульптури), графіки та  живопису завдяки можливості творити на глиняній площині малюнок та  декорувати її неймовірної глибини кольорів  керамічного покриття.

 

Василь Боднарчук
Василь Боднарчук

 

“Якщо мене запитують люди з інших міст чим вирізняється мистецтво Львова найвиразніше на фоні мистецької України, то можна з впевненістю сказати, що своєю школою декоративно-прикладних дисциплін, а саме кераміка, ткацтво, скло та решта, які плекає наша Львівська Академія Мистецтв дуже багато років, з самого часу заснування.

Кераміка у Львові це вже давно не горщики, а повноцінне мистецтво і п.Василь Бондарчук, котрий викладає на кафедрі кераміки, має звання, підтримує та продовжує цей імідж. Але сьогодні ми представляємо п. Василя як художника. І як художник-кераміст він себе даній виставці проявляє швидше як живописець. Виставка дістала дуже гарний живописний ефект, дуже гарні пейзажі, має спокійну витриману естетику і думаю буде дуже привабливою для відвідувачів”, – сказала власниця галереї Олеся Домарадзька відкриваючи виставку.

 

Олеся Домарадзька
Олеся Домарадзька

 

Талановита людина – талановита у всьому. Починаючи з 70-х років Василь Боднарчук розвивається як художник кераміст і так само талановито передає свій досвід  студентам кафедри художньої кераміки ЛНАМ, відкриваючи їм широкі можливості художньої кераміки.

“В каталогах п. Василя ми бачимо дуже гарні живописні, графічні роботи, акварелі , пейзажі, натюрморти, але як потужно це звучить в кераміці. Як унікально, в руках досвідченого майстра, це переплавляється в керамічні картини. Біля кожної з них можна стояти, дивитися, заглиблюватися та насолоджуватися прекрасною композицією та чудесними фактурами, неймовірною колористичною презентацією”, – поділилася враженнями доцент кафедри художнього текстилю Галина Кусько.

 

Галина Кусько
Галина Кусько

 

Для виставки в «Зеленій канапі» Василь Боднарчук пригтував серію творчих робіт під назвою «Силуети Львова». Керамічні пласти за мотивами архітектури старого Львова із живописними ефектами для досягнення яких художник використовує кольорові емалі , поливи, оксиди металів, кольорові глини та вітражне  скло. Ця серія з 9- ти художніх творів є основою експозиції.

 

Орест Голубець
Орест Голубець

 

“Якщо говорити про Боднарчука, то це такий феномен, тому що крім вогню, який є в печі в нього є щ  внутрішній вогонь. Це колосальна емоція, яка просто вириває з нього. І цей внутрішній вогонь знайшовся в його творах”, – зазначив мистецтвознавець Орест Голубець.

Виставку кераміки Василя Боднарчука «Силуети Львова» можна оглянути в галереї сучасного мистецтва «Зелена канапа» (вул. Вірменська, 7) до 29 жовтня.

Роман МЕТЕЛЬСЬКИЙ