Анонс
Художники
Виставки
Події
Відео
Преса
Наша Крамниця
Головна » Виставки

«Силуети Львова». Кераміка Василя Боднарчука. 10 – 29 жовтня. 2017

«Силуети Львова». Кераміка Василя Боднарчука. 10 – 29 жовтня. 2017

Для більшості людей кераміка це ужиткові речі, або як жартують художники керамісти «горшки». Проте доцент кафедри художньої кераміки Львівської Національної Академії Мистецтв, Заслужений художник України Василь Боднарчук чудово знає, що це не так. Кераміка це універсальна мистецька техніка, що може поєднувати в собі принципи об’ємної пластики (скульптури), графіки та  живопису завдяки можливості творити на глиняній площині малюнок та  декорувати її неймовірної глибини кольорів  керамічного покриття.

Талановита людина – талановита у всьому. Починаючи з 70-х років Василь Боднарчук розвивається як художник кераміст і так само талановито передає свій досвід  студентам кафедри художньої кераміки ЛНАМ, відкриваючи їм широкі можливості художньої кераміки.

Для виставки в «Зеленій канапі» Василь Боднарчук пропонує серію творчих робіт під назвою «Силуети Львова». Керамічні пласти за мотивами архітектури старого Львова із живописними ефектами для досягнення яких художник використовує кольорові емалі , поливи, оксиди металів, кольорові глини та вітражне  скло. Ця серія з 13- ти художніх творів є основою експозиції.

Доповненням виставки є керамічні пласти з серій «Пейзажі», «Архітектура Львова». Всі створені протягом 2001 – 2017 років.

Природа і навколишній світ Василя Боднарчука лірично – романтичні. Не дарма ж назвав його доктор історичних наук Олесь Пошивайло  – маестро українського гончарного неоромантизму.

ВАСИЛЬ БОДНАРЧУК

Народився 1948 року в с.Тязів на Станіславщині ( нині Івано Франківська область). Навчався в Косівському училищі прикладного мистецтва (1963-1968 р.р.) та у Львівському інституті прикладного та декоративного мистецтва (1970-1975р.р.).

Учасник всеукраїнських симпозіумів кераміки в Опішному (диплом 2000 2001). З 2000 року викладач кафедри художньої кераміки ЛНАМ. 2007-2008 рр. – учасник міжнародних виставок європейського мистецтва у місті Равіч, Польща. Автор 21 персональних виставок в Україні та Польщі , а також учасник понад 100 виставок в Україні та за кордоном . З 2009р. – Заслужений художник України. В 2011р. присвоєно наукове звання доцент кафедри художньої кераміки ЛНАМ. З 2016р. – приват-професор ЛНАМ.

Займається керамікою виставкового характеру, архітектурною та ландшафтною керамікою, малярством та графікою.

Твори знаходяться в колекціях музею Етнографії та художнього промислу у Львові, Національному музеї заповіднику в Опішному, Концерн Електрон,  Електрон банк , Західно Український комерційний банк,  Банк «Львів» та ін..А також в приватних колекціях США, Канади, Польщі, Росії та України.