Анонс
Художники
Виставки
Події
Відео
Преса
Наша Крамниця
Головна » Преса

У Львові представили виставку іконописного неіконопису Ярини Мовчан

У Львові представили виставку іконописного неіконопису Ярини Мовчан
6 квітня, 2017 – 14:30

Фото Романа БАЛУКА

Це перший персональний показ мисткині, а розгорнуто експозицію в галереї «Зелена канапа». Ярині Мовчан – 35 років. Фахову освіту (художній текстиль) отримала у Львові  – закінчила Коледж декоративно-ужиткового мистецтва ім. Івана Труша та Академію мистецтв. Виставляється з 2007 року. Свої роботи представляла у Львові і в Києві. Також – за межами України (у Польщі та Канаді).

Дружина іконописця Данила Мовчана, і саме він спонукав Ярину освоїти техніку сакрального малярства – темперу та левкас (а це – спеціальний ґрунт, який застосовують при написанні ікон).

«Проникнення», як концепція творів для виставки, за словами самої авторки виставки – «це взаємопроникнення на духовному та метафізичному рівні – між людьми, їх впливом одне на одного, проникнення філософії та віри в буття, позасвідомого у свідоме людини, снів у настрої, суспільства у індивідууми і таке інше…».

«Я вподобала роботи Ярини відразу ж, як побачила, – говорить мистецтвознавець Олеся Домарадзька. – Цікава стилізація, якийсь специфічний сюжет, ніби й техніка з іконопису, але образи неземно-земні, нібито якісь позапланетні, метафізичні й одночасно дуже теплі і земні. До слова, в Ярини є робота під назвою «Замріяна», і мені здається, що всі її роботи – замріяні. Як образи, які виникають, коли ти про щось мрієш – про траву, про ліс, про річку, про спокій, про любов…».

В експозиції є кілька ликів, але виконані вони у незвичний спосіб…

«Я ставлюся до такого зображення святих дуже позитивно, – зазначає Олеся Домарадська. – Це візантійський іконопис, дуже гарна стилістика, яка близька нам, на наших теренах. Вона, ця манера писання, дуже вдячна для подальшої стилізації і,  в дусі постмодерного мистецтва, використовувати цю стилістику для створення  сучасних робіт. Наприклад – портретів. Тим вона й цікава… Власне, тому Ярина й зазначає, що це – не образи, а портрети – святого Гліба, святої Варвари і святого Івана Хрестителя». Загалом, всі роботи Ярини, а їх в експозиції «Проникнення» – півтора десятка,  – це незвичайні емоційні композиції з тонким колоритом, які налаштовують на позитив і дуже пасують до квітня. А ще – дуже нагадують сприйняття світу очима дитини. А це – треба вміти!

«Мистецтво – завжди дуже різне, – говорить куратор виставки. – Є мистецтво чуттєве, є мистецтво інтелектуальне… А в Ярини воно (і завдяки техніці, і завдяки тій тематиці, котру художниця обрала) – духовне. І дуже гарно, що ця виставка збігається у часі з Великодніми святами».

Оглянути «Проникнення» Ярини Мовчан у «Зеленій канапі», відчути її рефлексії-роздуми на все те, що відбувається навколо, можна до 23 квітня.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів

Джерело: День