Анонс
Художники
Виставки
Події
Відео
Преса
Наша Крамниця
Головна » Преса

У Львові представили мистецтво Втіхи авторства Наталі Бартків

У Львові представили мистецтво Втіхи авторства Наталі Бартків
4 листопада, 2016 – 18:26

Експозицію під назвою «Вічний сад» розгорнуто у мистецькій галереї «Зелена канапа», що на вул. Вірменській, 7.

Як розповіла «Дню» мистецтвознавець Олеся Домарадзька, живопис Наталі Бартків у «Канапі» виставляють не вперше: «Ми знаємося з Наталею з 2009 року – тоді відбулася її перша персональна виставка. Також вона брала участь у кількох колективних виставках, зокрема – Різдвяних».

Наталя Бартків не є професійним художником. Закінчила Львівське музично-педагогічне училище імені Філарета Колесси по класу «фортепіано і хорове диригування», музично-педагогічний факультет Дрогобицького педуніверситету ім. Івана Франка.  Також здобула фах викладача англійської мови у Львівському університеті ім. Івана Франка. Малювати почала  2004-го. Виставляється з 2007-го.

«Наталя Бартків – наївний художник, – говорить Олеся Домарадзька. – Я ціную наївне малярство – так, як люди, котрі здобули професійну освіту. Тобто, коли ти отримуєш професійну освіту, тебе навчають певним законам, композиції, кольору, побудові та іншого… Отже, ти за тими законами малюєш. І тебе завжди дуже тішить і дивує, коли бачиш, як наївний художник вільно з ними поводиться, роблячи все на відчуття».

Мистецтвознавець говорить, що бере до експонування у «Зеленій канапі» твори наївних художників, бо хоче, щоби у галереї були представлені різні жанри.

Щодо безпосередньо творів Наталі Бартків, то, за словами О. Домарадзької, вони мають своє коло шанувальників: «В основному, це – жінки, які тішаться позитивним баченням, позитивним сприйняттям світу мисткинею.  Наталя завжди хоче показати, який прекрасний цей світ, наскільки прекрасна кожна травинка, кожна пташечка, промінчик сонечка… Людям імпонує отакий підхід, отаке прагнення до щастя…».

Олеся Домарадзька також цитує оцінку творчості Бартків мистецтвознавцем Одеського музею західного та східного мистецтва Іриною Тімоховою, яка називає  Наталю творцем мистецтва «семи неділь» – мистецтва Втіхи, котре протистоїть драматичним подіям світу.

Потрапити в Едем пензля наївної художниці Наталі Бартків, котра прагне відкинути все негативне, створити бодай на полотнах ідеальний світ, де завжди затишно, завжди тепло, де завжди – літо і де головними дійовими особами є дерева, що гіллям сягають Неба, можна до 20 листопада.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів. Фото Павла ПАЛАМАРЧУКА.

Джерело: День