Анонс
Художники
Виставки
Події
Відео
Преса
Наша Крамниця
Головна » Виставки

«Вічний сад». Живопис Наталі Бартків. 1 – 20 листопада 2016 року.

«Вічний сад». Живопис Наталі Бартків. 1 – 20 листопада 2016 року.

Існує поетична метафора про те,  що Господь не виганяв людей з раю – Він вигнав Рай з людської душі. Ця цитата дозволила мені усвідомити, що творчість для мене це спосіб повернути відчуття Раю собі і всім хто споглядатиме мої картини . Хай на мить чи на годину. А може й  назавжди?

Ідея виставки «Вічний Сад» не була придумана мною – вона просто народилась з однією з перших картин «Райські пташки» 2005го року. А в 2011 з’явився твір  «Гранатове Дерево – Дерево життя» і я зрозуміла що буде продовження.  Досліджуючи цю тему я знайшла переклад слова Рай перською – парадиз – що дослівно означає «місце за стіною». Але ця тема не обмежується лише християнськими чи іудейськими алюзіями. Мене захопив цей дивовижний світ міфів і легенд, де головними діючими героями були дерева. Так і в індусів, слов’ян і в ескімосів в центрі Дерева Життя сяє Сонце. Дерева тримають на собі наш світ – завдяки ним ми, Люди, дихаємо. В древньо–індійських священних текстах Людину порівнюють з деревом – подібно до дерева, що корінням входить в землю, а гіллям сягає неба – Людина живе в двох світах одночасно – на Землі в тілі і на небесах в душі і в Бозі.  Саме мистецтво є теж чимось матеріальним, до чого можна торкнутись рукою і, водночас, неземним , що підіймає душу до неба.

Наталя Бартків.

«Живопис Наталії Бартків одночасно оригінальний та традиційний. У створеному нею світі вона сама Берегиня вічних цінностей буття. Їй властивий фольклорний склад мислення – це святкова сторона життя , митстецтво “семи неділь”, котре протистоїть драматичним подіям світу. Наталія створює втішне мистецтво, мистецтво Втіхи. її композиції подібно до красивих мелодій завжди зберігають внутрішню гармонію. Кольори та відтінки якими вона користується врівноважують один одного для тієї ж гармонії. Тим самим цілям слугують і пластична мякість форм, і живописна соковитість колориту , і загальне мажорне звучання, і рослинний візерунок за мотивами виноградної лози – взір безкінечник відомий ще з часів трипільської культури. Все навколо видається їй живим, чарівним, обіцяючим чудо.»

Мистецтвознавець Одеського музею  Західного та Східного мистецтва   Ірина Тімохова.

Про автора:

Львів’янка Наталя Бартків здобула дві вищі освіти – музично педагогічну та англійсько філологічну.  2004 року почала займатися живописом. А з 2007 року уже бере участь у виставках. 2009 року, саме в галереї «Зелена канапа» відбулася її перша персональна виставка.