Анонс
Художники
Виставки
Події
Відео
Преса
Наша Крамниця
Головна » Виставки

“Рік без генія”. Графіка Володимира Пінігіна. 20 вересня – 9 жовтня 2016

“Рік без генія”. Графіка Володимира Пінігіна. 20 вересня – 9 жовтня 2016

У перед-день сімдесяти п’ятиріччя видатного художника, графіка, ілюстратора та інтелектуала Володимира Пінігіна, відкриється його персональна виставка «Рік без генія». Свого часу Володимир Кирилович «товаришував» з галереєю “Зелена канапа”, він брав тут участь у проекті «Музей» і виношував плани на персональну виставку. Все якось було ніколи організувати її, все щось перешкоджало, аж от… в жовтні 2015 Володимира Пінігіна не стало…

Його графіка була несамовито оригінальною, вражала технікою, стилістикою в часи творчого розквіту митця. Сьогодні ж захоплює не менше.

Володимир Пінігін (Забавін, як він часом підписував роботи) народився і провів дитинство в Санкт Петербурзі, де навчався в художньому гуртку при Ермітажі. 1958 переїхав у Львів. В 1965 році закінчив Український поліграфічний інститут ім. Івана Федорова за фахом «Графіка».

Прославився книжковими ілюстраціями, зокрема фантастики – — Жуля Верна, Герберта Уеллса, Рея Бредбері («Вино з кульбаб» і «Марсіанські хроніки»), Артура Кларка, Кліффорда Саймака, П’єра Буля, Станіслава Лема, Олександра Бєляєва, Карела Чапека та Василя Бережного. За словами Володимира Кириловича – цей жанр йому був найцікавішим для роботи, можливо ще й через те, що Пінігін, художник з епохи, коли підлітки мріяли про міжпланетні подорожі, а у пошані була романтика, безкорисність:  «Люди діляться за відношенням до часу на кілька типів. Хтось орієнтований на сьогодення, хтось – на минуле, а я, судячи з усього, на майбутнє. Мене займали всі можливі моделі завтрашнього дня. Добротна фантастика – це моделювання майбутнього, сценарії розвитку. Крім того, така література ставить перед ілюстратором гранично складне завдання – робити зримою абсолютно невідому, вигадану реальність. А для художника досягати важких цілей – спокусливо. І в ті часи фантастика давала ілюстратору більше свободи за темами, за формою.»

Його слава у Радянському Союзі була величезною, як для митця. Й хоча сам Володимир мріяв поспілкуватися з Бредбері, чиї твори ілюстрував, такі речі були недоступні того часу. Як жартував Володимир Пінігін: «Єдиною особою з закордону, якій я був представленим став американський президент Ніксон. Коли він відвідав Радянський Союз з візитом, спеціально під цю подію видали номер журналу «Сов’єт лайф», в якому була стаття і про мене (на півтора розвороту, з моєю фізіономією). Мовляв, нате вам – у нас є художник-ілюстратор, який вашу фантастику ось так от робить

Пізніше замовлення ілюстрацій перервалися. Володимир Пінігін працював  у станковій графіці, плакаті, дизайні, сценографії, живописі. У 1985 – му перейшов на малі форми графіки в техніках офорта, травлення, сухої голки, інталії, монотипії. Цікаво, що на початку 1986 року Пінігін створив серію робіт «Передчуття катастроф», а в квітні стався Чорнобиль. Любив створювати екслібриси та портрети, був тонким психологом та мав крутий норов.

З 1963 року взяв участь у близько 120 групових регіональних, республіканських, міжнародних виставках. Провів 12 персональних виставок в Україні,  Росії, Бельгії, Голландії, Німеччині, США, Польщі. Нагороджувався преміями й дипломами міжнародних виставок.

Роботи Володимира Пінігіна розійшлися по численних приватних колекціях в Росії, США, Польщі, Голландії, Бельгії, Німеччині та ін. Серед володарів робіт Пінігіна – відомі особистості, серед яких  колишній президент Франції Франсуа Міттеран.

В експозиції що триватиме з 20 вересня по 9 жовтня 2016 року будуть представлені роботи різних періодів, виконані в різноманітних техніках: колажі 70-тих, акварелі, літографії 70-80-тих, офорти, монотипії 90-тих, рисунки 2000-них років.

Доповнять експозицію  архівні записи з Володимиром, демонструватимуться анімаційні ролики з персонажами його робіт. Також продаватимуться футболки з прінтами образів його неповторного світу.

Куратор виставки – онук Володимира Пінігіна – Максим Ключковський.

Автор тексту – Олеся Домарадзька.

КУПИТИ МОНОТИПІЇ ПІНІГІНА