Анонс
Художники
Виставки
Події
Відео
Преса
Наша Крамниця
Головна » Преса

У Львові показують «Лінію горизонту» Соломії Ковтун

У Львові показують «Лінію горизонту» Соломії Ковтун
28 липня, 2016 – 13:53
Фото Павла ПАЛАМАРЧУКА

Мистецький простір для експонування художниці надала галерея «Зелена канапа» (вул. Вірменська, 7), і, до слова, Соломія виставляється тут не вперше. Зокрема, 2013-го мисткиня представляла у «Канапі» персональну виставку під назвою «12», і це була вже дванадцята за ліком персональна виставка за всього-на-всього 4 роки творчої діяльності!

Варто додати, що Соломія розпочала навчатися мистецького фаху (факультет декоративно-прикладного мистецтва Львівської академії мистецтв), вже маючи на руках диплом лікаря. Попри мінімальний мистецький досвід, брала участь у дуже багатьох художніх проектах.

Анонсуючи «Лінію горизонту», а ця виставка справді є контроверсійною, її організатори зазначали: «Після інтенсиву приходить втома», маючи на увазі, що після виснажливої кількарічної роботи Соломія призупинилась, «взяла паузу у пошуках нового натхнення».

Знайшла його, кажуть, у подорожі – як це часто трапляється з художникам: під час відвідин музеїв у Мадриді побачила твори Марка Ротка (Маркуса Ротковича. – Т.К.) – одного із найвідоміших і найвпливовіших художників другої половини ХХ століття, ключової фігури абстрактного експресіонізму …  «Його мінімалізм форми і максимальна промовистість кольору резонували зі світобаченням художниці. І, як наслідок, народилася нова виставка абстрагованих пейзажів, у яких об’єктом є лінія і пляма», – говорять у галереї.

На думку історика мистецтва Романа Яціва, Соломія Ковтун творами попередніх років уже зуміла засвідчити свою індивідуальність саме через складне екзистенційне відчуття урбаністичного простору. «В пам’яті багатьох глядачів затрималися темпераментно виконані мотиви з фасадами і дахами львівських кам’яниць, з несподіваними колірними контрастами та експресивно трактованими архітектурними деталями, – зазначає професор Яців. – Окремі елементи цієї методології проявилися і в циклі «Лінія горизонту». При зовнішній спрощеності завдання Соломія Ковтун реалізує нову якість свого живописного темпераменту. Поетико-філософська категорія горизонту тут трансформується в метафізичну субстанцію, в якій особистісне відчуття життєвого простору набуває максимальної відвертості. В цілому авторка справилася з задуманою ідеєю, хоча, на мою думку, світлоколірна сугестивність барви не в кожному випадку спрацьовує для розкриття художнього образу. Через те складається враження, що деякі мотиви затримались на стадії малярського експерименту, вже на дальшу перспективу розвитку теми».

Скласти власне враження про «Лінію горизонту» Соломії Ковтун і вплив на її світогляд творчості геніального Ротка можна до 7 серпня.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів.

Джерело: День