Анонс
Художники
Виставки
Події
Відео
Преса
Наша Крамниця
Головна » Преса

У Львові представили арт-терапію від Михайла Демцю

У Львові представили арт-терапію від Михайла Демцю
12 серпня, 2016 – 13:45
Фото Павла ПАЛАМАРЧУКА

Персональну виставку народного художника України відкрили у галереї «Зелена канапа».

В експозиції, окрім традиційних для Михайла Демцю портретів з рідним митцеві гуцульським колоритом, публіка може помилуватися краєвидами, серед яких – приморські міста Франції та Іспанії, заходи сонця на пляжі, також – незвичні для автора, який надає перевагу яскравим кольорам,  –  похмурі настроєві пейзажі. Ще однією несподіванкою для відвідувачів «Зеленої канапи» стали великоформатні акварелі, які, за словами мистецтвознавця Олесі Домарадзької,  дуже високо цінує сам автор.

Про Демцю кажуть як про легкого художника. Попри те, що здебільшого створює свої полотна грубими мазками, не пензлем – шпателем.  Його «грубі» картини і ніжні акварельки пронизані теплом і позитивом. Та він і сам такий  – яскравий і позитивний. І з дуже чітким усвідомленням українства, що дорівнює таланту і високому відчуттю власної гідності.

Родом Михайло Іванович  з-під Самбора. Закінчив училище імені Івана Труша (тепер – Львівський коледж декоративного і ужиткового мистецтва. – Т.К.), і, каже, добре, що в академії мистецтв (тоді – Інституті декоративного і прикладного мистецтва) не вчився: «Бачив, як дехто там потрапляв під вплив». Згадує добрим словом викладачів Тараса Драгана і Миколу Бурдуна, «які добре навчили малювати, не нав’язуючи свого стилю і думки».

Персональні виставки Михайла Демцю відбуваються в Україні, Франції, Німеччині, Бельгії, Росії, Голландії. Із середини 1990-х художник активно працює в Європі – проводить виставки, майстер-класи із живопису та розпису по кераміці. 2004-го на замовлення німецької компанії Rosenthal Демцю створив розписи на порцеляні, й через рік у продаж надійшов тематичний сервіз «Петербург», що став результатом співпраці Rosenthal з українським художником.

Михайло Демцю – лауреат ІІІ премії Всеукраїнського триєнале живопису та І премії Фестивалю кераміки в Музеї кераміки м. Вестервальд (Німеччина). Член Національної спілки художників України, заслужений діяч мистецтв, народний художник України.

Його картини – це неповторні історії з життя в яскравих барвах. Зарядитися позитивом, оптимізмом та енергетикою від полотен Демцю в арт-галереї «Зелена канапа» можна до 23 серпня.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів. Фото Павла ПАЛАМАРЧУКА. 

Джерело: День