Анонс
Художники
Виставки
Події
Відео
Преса
Наша Крамниця
Головна » Преса

«Ідилія» Турецьких

«Ідилія» Турецьких

Різнокольорові скляні метелики, прикріплені двостороннім скотчем до стіни галереї «Зелена канапа», кидають ажурні тіні. Поруч із цією мистецькою інсталяцією у техніці ф’юзинг Ольги Турецької — живописна робота її батька Івана Турецького. Родинна династія презентує спільну виставку «Кольорові перевтілення». Першу в цій галереї для батька і другу — для доньки. 

Скляні панно Ольги — різнокольорові, яскраві, романтично-іронічні (як-от «У пошуках» чи «Ідилія»). Вироби в техніці ф’юзинг (спікання скла в муфельній печі), на відміну від вітражних, не містять металу, що надає їм легкості й прозорості, багатоколірності гами, хоч водночас і крихкості. Щоб виготовити панно, на суцільну пластину скла художниця викладає вітражні частинки і запікає. Різноманітні скляні кольорові фігурки (квіточки, зайчики, морквинки, крабики, кактуси) вирізає склорізом. «Вирізати ці деталі дуже важко. Треба мати силу в руках і упевненість рухів, щоб не схибити», — розповідає директор «Зеленої канапи» Олеся Домарадзька. За її словами, передня виставка Ольги Турецької в галереї два роки тому була ду-у-уже популярна серед відвідувачів. За час, що минув, художниця встигла виготовити 14 казкових скляних вітрин для «Майстерні карамелі» в різних містах. 


   Цього разу експозицію кольорового скла гармонійно доповнює кольоровий живопис Івана Турецького. Його знають у Львові як колекціонера й одного з провідних сучасних українських геральдистів, свого часу він брав участь у створенні державного герба незалежної України та нового герба Львова. «На відкритті виставки говорили, що таким, як на цих роботах, художника ще не бачили, — розповідає Олеся Домарадзька. — Це абстрактний живопис, але на одній з робіт, скажімо, бачимо річку, місток через неї, дерево. На іншій — блискавку, в «Музиці ночі» червоні відблиски — наче саксофон. Загалом його роботи дуже музичні, у них відчутна ритміка. І вони дуже гарно поєдналися з творами Олі». «Кольорові перевтілення», зазначено в анотації до виставки, кожен автор реалізував по-своєму: «Іван Турецький, у живописі, через дещо геометризовану, близьку до стилю ар-деко, делікатну та інтелігентну абстракцію. Ольга Турецька вміло поєднує спечені кольорові елементи скла у різні композиції, де вони переливаються різними відтінками, виблискують і феєрично рефлектують». 

Мистецька родина Турецьких — не тільки Іван та Ольга. Дід Олі був театральним художником, її мама, Наталя Пухінда, — теж художниця, брат Лук’ян Турецький — дизайнер, фотограф, визнаний майстер-розробник кириличних шрифтів. Нині він перебуває у зоні війни на Сході України. Мабуть, саме цей факт наштовхнув його сестру на роботу «Пустка війни» — єдину на виставці, яка про сумне. Директорка галереї припускає, що одним із наступних проектів «Зеленої канапи» може бути виставка робіт Лук’яна і його мами.

Наталя ДУДКО

 Опубліковано : 09.06.16