Анонс
Художники
Виставки
Події
Відео
Преса
Наша Крамниця
Головна » Преса

Безумовна любов метра

Безумовна любов метра
Культура, Львівські Новини, Суспільство

У «Зеленій канапі» Іван Остафійчук представив міні-ретроспекцію

Виставка живопису та графіки художника-шістдесятника, лауреата Шевченківської премії Івана Остафійчука в галереї «Зелена канапа», попри те, що вона ретроспективна, інтригує насамперед через те, що цей авторитет у мистецтві воліє не топтатися на місці. Тобто не експлуатувати вже здобуте, а постійно пробувати щось нове.

«Митець завжди повинен бути в пошуку, – ділився зі мною Іван Остафійчук думками за іншої нагоди. – У змінах і пошуку для митця – смисл життя. Мені взагалі здається, якщо людина не шукає, то вона стара, хоча її біологічний вік може бути юним. А я хочу бути молодим (сміється), тому постійно шукаю. І вчуся…»
Як сказано в анотації до виставки, Іван Остафійчук, який «виживав» в обставинах обструкції тоталітарного режиму, належав «до тієї невеличкої групи митців, котра переконливо сформувала новий естетичний та моральний простір із поєднанням минулого та теперішнього, національного та загальнолюдського. Ідеологічні рамки тоталітарної влади, переслідування та допити студентських років не зламали, не підпорядкували митця пасивно-споглядальній та заангажованій системі художнього вислову». Отож невипадково художник береться навіть за тему творчого осмислення подій на Донбасі. У межах експозиції представлено кілька його робіт із циклу «Небо впало на землю».

«Найважливіше в кожній людині – це її моральний бік, – знову з моєї розмови з Іваном Остафійчуком. – Бо якщо хтось неморальний, налаштований на знищення інших, він не може бути ні доброю людиною, ні добрим митцем. Філософія, яка лежить в основі нашого існування у цьому світі – це любов до людей і до життя як такого. І ця любов безумовна».

 

Ярина Коваль