Анонс
Художники
Виставки
Події
Відео
Преса
Наша Крамниця
Головна » Виставки

«Синя птаха» виставка живопису Ірини Фартух. 15 березня – 3 квітня 2016

«Синя птаха» виставка живопису Ірини Фартух.  15 березня – 3 квітня 2016

Дивлюсь я на небо та й думку гадаю:
Чому я не сокіл, чому не літаю,
Чому мені, Боже, ти крилець не дав?
Я б землю покинув і в небо злітав

Львівська художниця Ірина Фартух розповідає, що з дитинства любить птаство. Найбільше її дивувала екзотична зовнішність одуда, захоплювала струнка величність лелеки, вогняна краса півня… В оселі Ірини багато років жили пернаті друзі. Тому не дивно, що художниця, що працює в жанрі фігуративного живопису створила чимало полотен із зображенням птахів. Близько 20- ти найновіших із них, Ірина Фартух представить на своїй персональній виставці живопису в галереї «Зелена канапа».

В Україні, як і по всьому світу птах надзвичайно потужний символ. Його значення зазвичай позитивне. Найвідомішою «функцією» птаха є уособлення нею людської душі: уявлення наскільки древнє, настільки й поширене. Уявлення про душу у вигляді птаха виявляються в давніх культурах Єгипту, Дворіччя, Греції, Китаю та Сибіру (у евенків, алтайців, якутів), в Південній Америці (індіанці бороро), etc.

А Синя Птаха – Птаха Щастя, за Морісом Метерлінком, насправді  живе в кожному домі. За нею не треба далеко мандрувати — вирушати в путь треба, щоб зрозуміти й оцінити свій дім. Тільки його не можна тримати у клітці, бо Щастя, Добро, Любов приходять тільки до вільних, незаздрісних, щирих серцем людей.*

Біографічна довідка:

Ірина Фартух народилась 27 березня 1960 у Львові. Здобула освіту у ДКДУМ ім. І. Труша та ЛНАМ на кафедрах художньої кераміки в обох випадках.

З 1996 року  – активний учасник виставок в Україні та за кордоном, зокрема в Канаді, Ізраїлі, Угорщині та Польщі. Тільки персональних виставок Ірина здійснила сімнадцять. Три з них протягом 2015 року: у Львові в галереї «Велес» та Києві – УГЛ та Український Фонд Культури .

З 2005 року – дійсний член Національної Спілки художників.

*за матеріалами http://www.ukrlib.com.ua