Анонс
Художники
Виставки
Події
Відео
Преса
Наша Крамниця
Головна » Преса

Пам’ятаючи, як бути маленьким

Пам’ятаючи, як бути маленьким
Четвер, 3 Грудня 2015,
Виставка Ольги Кваші «Їде грудень на коні» (ілюстрації до книг), яку відкрили в галереї «Зелена канапа», — уже шоста персональна експозиція цієї талановитої жінки у цих стінах

Ольгу Квашу тут люблять. Як любить її творчість і глядач, бо роботи цієї художниці пахнуть дитинством. І є у цьому дитинстві непроминальне відчуття, що, незважаючи на всі біди й незгоди, все буде добре.

«Ольга Кваша — художниця, яка дуже гостро пам’ятає, як це бути маленькою, — ділиться з «Газетою» думками куратор «Зеленої канапи» Олеся Домарадзька. — Вона може захоплюватися кульбабкою чи співчувати мурашці. Оця її вроджена увага до кожної детальки цього світу шалено подобається дітям. Вони ці детальки в її малюнках завжди помічають і художницю завжди відчувають».

Отож не дивно, що Ольгу Квашу запрошують ілюструвати книжки. Вибрані ілюстрації до восьми видань, виконані у техніці олійного живопису, становлять цю експозицію. У їхньому переліку, зокрема, «Їде грудень на коні» Галини Малик (від якого і назва виставки),  «Зайці в полі варять борщ» Євгена Гуцала, «Тихі віршики на зиму» Мар’яни Савки, «Кожному по скибці» Романа Скиби, «Баранцеві сниться лука» Жака Жаб’є, «Печені яблука» Оксани Куценко, «Маленькі негритянські казки для білих дітей» Блеза Сандрара та збірника «Різдвяна зірничка».

Важливо, що найпершу свою книжечку «Кожному по скибці» Ольга Кваша малювала, коли була вагітною, для  майбутньої доньки Яринки. І закінчила саме за кілька днів до пологів. До речі, ця книжка довгий час була для малої улюбленою. А коли її чоловік, художник Денис Струк, воював на Сході, саме ілюстрування стало тією рятівною соломинкою, щоб у страхах та хвилюванні за чоловіка не впасти у чорну депресію і жити.