Анонс
Художники
Виставки
Події
Відео
Преса
Наша Крамниця
Головна » Преса

Невигадані сюжети від Сипняка

Невигадані сюжети від Сипняка

Виставку з полотен заслуженого художника України Петра Сипняка представили у львівській галереї «Зелена канапа» на самісіньке свято Старого Нового року. «І тепер вона нагадує теплу музейну залу малярства імпресіоністів», – зазначила на відкритті експозиції її куратор Олеся Домарадська..  І додала: «Ця виставка – данина побутовому жанру малярства, такому рідкісному на сьогодні в його класичному вигляді».

– «Невигадані сюжети» –  дуже цілісна і промовиста експозиція, що властиво теперішньому Сипняку, який розвивається і повертається до родинних обсервацій, реакцій на життя своєї дитинки, на те середовище, яке йому дороге, – говорить мистецтвознавець Роман Яців. – Я давно знайомий з Петром і відстежую його у різних темах. Він свого часу дуже багато уваги приділяв ритуальній складовій, символіці, українській обрядовості. У нього були стадії роботи над тематичними циклами – з іронією, народним гумором… Але та тематика, яка становить зараз зміст «Невигаданих сюжетів», відстежується хіба за останні роки, і тут є певний поворотний момент. По-перше, спостереження над розвитком донечки, по-друге, він дедалі уважніше згадує своє дитинство, своє враження від того середовища, батьків… Це відчувається навіть на інтонаційності його живопису. Образність Сипняка має характер репортажу, певних бліц-спостережень, бліц-реакцій, а саме компонування виглядає як фрагментація кадру. Відповідно творча задача локалізується мимохідністю погляду – без якихось спеціальних компонувань чи відбору. І це – дуже логічно, зважаючи на те, що Петро – дуже працьовитий, і в нього дуже і дуже багато інших тем. Він продовжує різного роду цикли, започатковані більше 20 років тому, отож у нього це – паралельний ряд.

Виставка, ще раз наголошує Роман Яців, – дуже симпатична, позначена теплом і чистотою, можливо, навіть різдвяним настроєм (попри наявність літніх мотивів): «Дуже елегійна експозиція, отож різдвяний дух у ній присутній».

Зазначимо, що уродженець Івано-Франківщини Петро Сипняк дуже активно ввійшов у мистецьке життя Львова як член «Клубу українських мистців», а це, нагадаємо, була опозиція радянського типу спілчанської організації. Повернення до традиційності, до своїх витоків стала дуже характерною для Сипняка, який вийшов із сільського середовища, але адаптувався на львівському ґрунті і дуже системно працював над важливими символічними темами українства, зокрема – чумацькою тематикою, народним побутовим життям, ритуалами. Разом із тим Сипняк проявляв себе цікаво як гострий і саркастичний митець. Також зарекомендував себе як дуже добрий пейзажист, який дуже тонко чує настроєвість, вміє передати світлоколірні нюанси – у пост-імпресіоністичному письмі. Роботи художника віддавна впізнавані і користуються великим пошанівком у глядача.

Оглянути «Невигадані сюжети Сипняка» у «Зеленій канапі» (вул.. Вірменська, 7) можна до 2 лютого.