Анонс
Художники
Виставки
Події
Відео
Преса
Наша Крамниця
Головна » Преса

У Львові відкрилась виставка Соломії Ковтун

У Львові відкрилась виставка Соломії Ковтун

Число «12»  –  назва нової персональної виставки молодої львівської мисткині Соломії  Ковтун. Експозицію кілька днів тому представили у галереї «Зелена канапа» (вул. Вірменська, 7).  «Лишень 2009-го Соломія вперше виставлялася у нашій галереї, а тепер має у творчому доробку одинадцять персональних виставок: у «Дзизі», «Яровіті» (двічі),  «Леміші», «Зеленій канапі» (2011),  у червоноградській Філії Львівського музею історії релігії, а також у кав’ярнях «Штука», «Світ кави», «Старі мури»…» – розповідає директор «Зеленої канапи» мистецтвознавець Олеся Домарадзька. І додає, що «Соломія Ковтун створює монументальні полотна, за розміром чи суттю, сповнені експресією і енергетикою. Сміливий нестандартний погляд на пейзаж з архітектурою, хоча на всі сто відсотків відповідає найактуальнішим європейським тенденціям живопису, – часто не зрозумілий українському не «підготовленому» до сприйняття напівабстрактних  імпресій глядачеві, адже випереджає його смаки на кілька десятиліть…»

Соломія Ковтун у свої неповні тридцять років встигла опанувати дві вищі освіти – лікаря і художника. «Її живопис – такий настроєвий, живий, широкий, без дріб’язковості й компромісів, одразу отримав визнання в мистецькому середовищі найбільш європейського міста України – Львова, – наголошує Олеся Домарадзька. – Це засвідчує  хоча б той факт, що Соломію Ковтун, ще тоді двадцятирічну студентку Львівської академії мистецтв, без будь-яких «протеже» запросили до співпраці з майже всіма провідними галереями Львова».

  • Соломія має доволі непоганий малярський темперамент, – вважає мистецтвознавець, професор, проректор Львівської академії мистецтв Роман ЯЦІВ. – Проблематика живописання, притаманна їй, – доволі перспективна, бо художниця відчуває специфіку праці з кольором, фактурою, вміє організувати малярське середовище, котре є вкрай важливим для живопису як такого. Щодо тематичного діапазону, то спроби Соломії наразі є дуже скромними, бо вона тільки-но починає розбудовувати свою світоглядну платформу. Тому, напевно, її твори й позначені певною одноманітністю, схожими композиційними підходами. Воно надалі, за умови серйозної праці, мало би збагачуватися. Тобто перспективу у творчості Соломії я бачу. Вважаю, що вона може розвинутися у цікавого автора.

Скласти власне враження про творчість Соломії Ковтун можна до 24 листопада.

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів. Фото Павла ПАЛАМАРЧУКА