Анонс
Художники
Виставки
Події
Відео
Преса
Наша Крамниця
Головна » Преса

Легенди і міфи древнього Львова

Легенди і міфи древнього Львова
Марічка Ільїна     №121-122 (1300-1301), п’ятниця, 2 листопада 2012

До 18 листопада у галереї “Зелена канапа” триватиме експозиція “10х10” сто вІкон Львова”

ImageСакральна тематика стає напрочуд популярною серед львівських митців. А останню виставку мистецького тріо молодих львівських художників “10х10” сто вІкон Львова”, яка днями відкрилась у галереї сучасного мистецтва “Зелена канапа”, взагалі варто розглядати як новий виток у цьому напрямі мистецтва. Ольга Кравченко, Уляна Нищук-Борисяк та Остап Лозинський взялися зобразити  сто історій та фрагментів з легенд Львова. Вони існують як умовні вікна, через які проглядається таємничий світ середньовічного міста. Ці історії можна прочитати у книжках, побачити на фресках у храмах, підслухати на вулицях, підглянути у замкову шпаринку стародавніх дверей кам’яниць… Саме вони творять своєрідний сакральний простір міста, який моделюється в певний іконографічний образ. 

“Виставка створює атмосферу середньовічного Львова, вона пасує нашій галереї, особливо якщо брати до уваги, що колись на цьому місці був Вірменський суд”, – пояснила директор галереї Олеся Домарадзька.

ImageЗ її слів, митці творчо підійшли до втілення задуму: беручи за основу традиції українського сакрального малярства, художникам вдалося привнести сучасні нотки та відтворити давні події по-своєму. 

До речі, ця виставка стане однією із родзинок третього “Нічного Львова”, який триватиме з 16 до 18  листопада. Отож, у суботу 17 листопада о 19.00 у галереї “Зелена канапа” відбудеться презентація ексклюзивних легенд Львова на тлі виставки “10х10” сто вІкон Львова” від автора художника і мистецтвознавця Остапа Лозинського. А вже о 19.30 Уляна Нищук-Борисяк розповість про всі таємничі історії, які надихнули митців на створення картин та проведе майстер-клас. Під час нього кожен із відвідувачів зможе відтворити свою легенду, використовуючи іконографічну стилістику. Учасники майстер-класу малюватимуть на спеціально підготованих дощечках, а закінчені твори зможуть залишити собі на пам’ять